Als Gentse sociaalartistieke werking tracht Bij’ De Vieze Gasten mensen vanuit verschillende achtergronden en culturen samen te brengen. Via sociaal geëngageerde artistieke projecten streven wij naar een duurzame wereld waar mensen vrij en respectvol met elkaar samenleven. Vanuit dit gedachtegoed werd bijvoorbeeld tijdens de verdere uitbreiding van het theatergebouw geopteerd voor een passiefhuis. Volgens Bij’ De Vieze Gasten moet het gebouw een multifunctionele ontmoetingsplaats zijn voor mensen met verschillende culturele bagage. Maar er is meer: niet alleen via ons gebouw willen wij duurzaam te werk gaan, ook in andere aspecten van de werking wil Bij’ De Vieze Gasten haar steentje bijdragen.

 

A

In de eerste plaats proberen we zo weinig mogelijk afval te produceren. Wat er wel is wordt zorgvuldig gesorteerd: glas, papier, PMD en groenafval houden we netjes gescheiden. IVAGO zorgt voor de ophaling.

B

Bij’ De Vieze Gasten gebruikt uitsluitend Bioset-papier. Bioset is een houtvrij, ongestreken, natuurlijk papier met een warme tint. Voor de productie van één kilo wordt slechts drie liter water gebruikt. Bioset is FSC gecertificeerd en chloorvrij (TCF) geproduceerd.

Bovendien gebruiken we op kantoor enkel Black Label Zero A4 en A3-papier. Dat label garandeert niet enkel een FSC-certificaat maar wordt CO2-neutraal geproduceerd in een geïntegreerde pulp- en papierfabriek, waar geen fossiele maar uitsluitend natuurlijke brandstoffen worden ingezet voor de resterende energiebehoefte. Black Label Zero is tevens voorzien van het EU Ecolabel en het Nordic Swan certificaat. Deze keurmerken garanderen een optimale duurzame productieketen en voldoen aan de meest strenge en actuele criteria voor onder andere grondstoffen, energie, waterverbruik, uitstoot, afvalbeheer en aandeel gecertificeerde vezels. Bovendien is het Océ Black Label Zero geproduceerd volgens de meest milieuvriendelijke blekingsmethode, totaal chloorvrij (TCF).

C

De catering voor artiesten en participanten is uitsluitend vegetarisch. Bovendien wordt er enkel gekozen voor biologisch, seizoensgebonden groenten en fruit.

Sinds april 2009 is Bij’ De Vieze Gasten erkend als cultuurschakel. Dat betekent dat klasgroepen van scholen uit de regio via DynamoOPWEG ons tijdens de daluren gratis per bus of tram kunnen bezoeken. Ze maken immers kosteloos gebruik van het reguliere aanbod van De Lijn tot vlak voor onze toegangsdeur. Op die manier kunnen hopelijk nog meer kinderen en jongeren en hun leerkrachten genieten van de waaier aan activiteiten uit ons aanbod.

pdf-logo Brochure Dynamo OPWEG

D

Hier Bij’ De Vieze Gasten proberen we onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Maar ook jij kan helpen, bijvoorbeeld door enkel nog digitaal onze nieuwsbrief te ontvangen. Geef een sein via jeroen@deviezegasten.org en wij passen jouw gegevens aan. Of schrijf je meteen in voor onze digitale nieuwsbrief: hier!

E

Lampiris, onze stroomleverancier, scoort een mooie 13 op 20 op de graadmeter van Greenpeace inzake groene energie. Het kon nog groener natuurlijk maar door een groepsaankoop met andere culturele partners zijn we erin geslaagd om het gezamenlijke stroomverbruik te vergroenen. Ook voor de levering van gas is Bij’ De Vieze Gasten vragende partij voor een gelijkaardige constructie.

F

In onze foyer bieden we zoveel mogelijk duurzame producten aan: zo zijn onze niet-alcoholische dranken en wijnen fairtrade en opteren we in onze keuze van andere alcoholische dranken voornamelijk voor lokaal geproduceerde producten.

G

Green track logoBij’ De Vieze Gasten is één van de initiatiefnemers van Green Track, het transitienetwerk voor de Gentse kunstensector. Green Track wil de ecologische voetafdruk van de Gentse kunstsector verkleinen en de motor zijn van de verduurzaming van de kunstensector in de volgende jaren. Meer info vind je hier.

H

Bij grotere evenementen gebruikt Bij’ De Vieze Gasten herbruikbare bekers via OVAM.

L

De lampjes in onze foyer bestaan voor het grootste deel uit LED-verlichting. Die vervangen onder andere de enorme, energievretende lusters. Op die manier verbruiken we maar liefst tien keer minder energie! Op termijn streven we naar 100% LED-lampjes.

M

We proberen onze bezoekers, deelnemers, medewerkers,… zoveel mogelijk aan te zetten om de wagen thuis te laten staan. Mobiliteit proberen we eerder in de richting van het openbaar vervoer en de fiets te duwen. Zo kan je via www.slimweg.be de duurzaamste manier bekijken om tot Bij’ De Vieze Gasten te geraken. Hier vind je ook nog eens een gedetailleerde wegbeschrijving met de fiets en het openbaar vervoer.

P

Eind januari 2007 werd de nieuwe foyer van Bij‘ De Vieze Gasten plechtig ingehuldigd. Voor de realisatie van dit bescheiden maar verrassend bijgebouw, is geopteerd voor een passiefhuis. In de nieuwbouw werden de inkom voor het publiek, een repetitiezaal / werkruimte en een nieuwe kantoorruimte ondergebracht. Het ontwerp is gebaseerd op een achtlus van ruimten die in elkaar overlopen. Tussen de verschillende ruimten werden verplaatsbare scheidingswanden voorzien. Deze scheidingswanden maken een flexibele inrichting mogelijk: ruimten kunnen verbonden of van elkaar afgeschermd worden in functie van de lopende projecten.

Nieuwbouwwerf

Het gebouw heeft als doel verdere integratie in de buurt in de hand te werken door de sfeer van de omgeving in het ontwerp op te nemen. De nieuwbouw van een passiefhuis kadert dan ook in het project ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’ van Stad Gent. Een van deze projecten is de inrichting van het Pierkespark en de aanleg van een verkeersluwe as. Het bouwproject van Bij’ De Vieze gasten dat aansluit bij het Pierkespark werd door haar sociale en culturele functie in dit stedelijk project geïntegreerd.

U

Vanaf 1 september 2015 kan je Bij’ De Vieze Gasten ook terecht met je UitPAS. UiTPAS Gent is een digitale kaart waarmee je aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kan doen. Je kan met de kaart UiTpunten sparen. Die kan je dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel. Lees hier meer..

  Wat is passiefhuisbouw

  Artikel in be.passive van januari 2010

  Passief Huis Platvorm