AUGUSTUS 2017
 
 
     
SEPTEMBER 2017
 
zo 10
 
zo 17
 
zo 24 19.30u
 
vr 29 20.30u
 
za 30 14.00u
 
za 30 20.30u
 
     
OKTOBER 2017
 
zo 1 15.00u
 
do 5 20.30u
 
za 7 20.30u
 
do 12 19.30u
 
vr 13 20.30u
 
ma 16 20.30u
 
za 21 20.30u
 
zo 22 19.30u
 
do 26 14.00u
 
vr 27 20.00u
 
za 28 20.30u
 
di 31 20.30u
 
     
NOVEMBER 2017
 
vr 3 20.30u
 
do 9 20.30u
 
vr 10 20.30u
 
vr 17 20.30u
 
za 18 20.30u
 
zo 19 15.00u
 
ma 20
 
za 25 20.30u
 
zo 26 16.00u
 
do 30 20.30u
 
     
DECEMBER 2017
 
vr 1 20.30u
 
za 2 20.30u
 
wo 6 20.30u
 
vr 8 20.30u
 
zo 10 15.00u
 
za 16 20.30u
 
zo 17
 
BAL MOSKEE - op bezoek
do 21 20.30u
 
     
reserveerknop= reserveer   Reserveren kan vanaf maandag 11 september 2017 om 10.00u.
Eerder gemaakte reservaties worden niet opgenomen.
     
   
b a x j 

 
 

PROJECTEN

BEVRIJDINGSLAAN XL-  BL- XL HET BOEK

Het boek

BevrijdingslaanXLDe Bevrijdingslaan is de slagader van de Brugse Poort. Gelegen in de schemerzone tussen droom en nachtmerrie laat ze niemand onberoerd. Dit roekeloze boek poogt haar tegenstrijdigheden en complexiteit te vatten via een verzameling verhalen, foto’s, tekeningen, opinies en inventarissen.

Bevrijdingslaan XL is de obsessieve neerslag van een extra large jaar binnenstebuiten keren, afstoffen en drempels overstijgen. Een inspirerend verslag over segregatie, schuilkelders en pita met andalouse. U kunt dit lumineuze lappendeken lezen zoals de Bevrijdingslaan zelf, in alle mogelijke richtingen: als een loflied of een zwanenzang, als een inleiding tot de beruchte laan of al haar wereldse zussen, of gewoon als een bizarre boekhoudkundige inventaris van cafés, stoelen en onkruid.

 

 

Het boek is te koop bij de lokale handelaren in de Brugse Poort:

❉ De Brug (krantenwinkel) - Phoenixstraat 49

❉ Anti-crisis - Bevrijdingslaan 29

❉ Bakkerij Harput - Bevrijdingslaan 32

❉ Carrefour - Bevrijdingslaan 43

❉ Fruit4you Bevrijdingslaan Gent- Bevrijdingslaan 70

❉ Koffieshop - Bevrijdingslaan 144

❉ Grillhuis - Bevrijdingslaan 152

❉ Bakkerij Van Hecke - Weverstraat 16

❉ Apotheek Brugse Poort - Kettingstraat 94

❉ Bij' De Vieze Gasten - Pierkespark

❉ TRAFIEK vzw - Pierkespark

❉ International Press Store - Rooiegemlaan 501

Kostprijs: € 15

 

Mobiele expo

Stadsreparaties Fase iiNa meer dan een jaar banjerend door Bevrijdingslaan XL kaf van koren gescheiden te hebben, presenteren De Schuunschgreivers, Fixatief en aanverwanten niet enkel een boek met hun bevindingen, er wordt ook een mobiele tentoonstelling gemaakt. Deze zal in de loop van het najaar van 2017 drukbezochte plekken in de Brugse Poort aandoen om het toevallige publiek te trakteren op verhalen, mijmeringen, bedenkingen en beelden uit/over/van/rond de Bevrijdingslaan XL.
Kijk er naar uit!

 


ONS KOMMEERE

De volgende editie van Ons Kommeere  laat wat langer op zich wachten, maar dat heeft een heel goede, feestelijke, reden, het is namelijk de 25e keer dat Ons Kommeere zal verschijnen. Om dat te vieren gaan we op zoek naar buurtbewoners die zin hebben om mee te werken aan deze speciale editie.

Heb je zin om iets te schrijven over de buurt, om te fotograferen of te illustreren, heb je een idee voor een bepaald onderwerp dat volgens jou aan bod mag komen in O.K., of wil je op nog een andere manier meewerken aan Ons Kommeere, laat dat dan weten aan sammy@deviezegasten.org.

Ervaring is niet vereist, nieuwsgierigheid en enthousiasme zullen volstaan. De mensen van Fixatief en De Schuunschgreivers staan klaar om te helpen waar dat nodig is, met raad, daad en hopen ervaring. O.K. 25 zal omtrent oktober verschijnen, laat dus snel iets van je horen als je een bijdrage wil leveren

 


DE PLANK -  START WERKJAAR

zondag 17 september 2017

De PlankDe Plank, ons theaterproject met jongeren uit de buurt van 11-12 jaar begint aan zijn tweede werkjaar. We zien de jongeren groeien; letterlijk en figuurlijk door foto, film, beeld maar voornamelijk door te spelen.

 
Jong Gewei -  START WERKJAAR

zondag 10 september 2017

Logo Jong GeweiDe PlankJong Gewei, het theaterproject voor jonge gasten van 16 tot 25 jaar, start terug in september. Zin om mee te doen? Stuur een mailtje naar fien@kloppendhert.be. Meer info www.facebook.com/jonggewei.

 

 

 

 

 
OPENINGSWEEKEND

 

PLAYB(L)ACK THEATER

vrijdag 29 september 2017, 20.30u

Playb(l)lack theater

Ons leven zit vol verhalen. Deze kunnen gaan over dagdagelijkse belevenissen of net bijzondere ontmoetingen. Het ene verhaal heeft al wat meer impact op ons leven dan het andere. Dagelijks worden verhalen beleefd, verteld en beluisterd. Ze prikkelen onze nieuwsgierigheid, brengen ons aan het lachen of doen ons soms een traantje wegpinken. Kortom: Ze zijn overal en toch allemaal bijzonder.

Met terugspeeltheater brengt play(b)lack verhalen tot leven op het podium. In dit terugspeeltheater brengen ze mensen samen: mensen uit de buurt en mensen die Bij’ De Vieze Gasten een warm hart toedragen. Kom af en deel herinneringen en ervaringen met elkaar. De verhalen spelen ze terug in de vorm van geïmproviseerd theater. Dankzij de herkenbaarheid van sommige gebeurtenissen ontstaat er een verbinding met je mede-publiek. Door middel van verhalen en improvisatie maken ze onzichtbare verbindingen in het publiek zichtbaar.

Zij zorgen voor de acteurs, het publiek en hun verhalen doen de rest. Ze gaan in gesprek met onze toeschouwers en nodigen hen uit om hun verhalen te delen. Elk verhaal wordt ter plaatse door hun spelers omgetoverd tot een creatieve mix van beelden, bewegingen en geluid. Vanop het beste zitje kan de verteller zijn verhaal bekijken terwijl de rest van het publiek meekijkt en geniet. Elk spel ziet er anders uit, soms met een humoristische toets of een ontroerend gebaar maar altijd met veel waardering en respect.

Hoe dat soort zich eeuwig herhalende kwesties zich zo verrassend slim en persoonlijk weer kunnen openbaren aan ons, aan de wereld … En dat in die unieke Pascale mix van humor en door merg en been gaande schrijnendheid … En met die stukjes muziek die ik al lang vergeten was maar toen ik ze hoorde ineens een tsunami aan sentimentele herinneringen over mij lieten komen… (Reactie van haar broer)

met Lien Seynaeve, Heleen Dermul, Babs Spapen, Julie Deconinck, Geertrui Geernaert en Olivier Forges.

 HARIRA

zaterdag 30 september 2017, 20.30u

HARIRA

Het Harira ensemble is een muzikaal ensemble dat de muzikale diversiteit van Gent weerspiegelt. Harira betekent letterlijk ‘mix’ maar is vooral bekend als de Marokkaanse eetsoep met verschillende ingrediënten. Zo is ook het Harira ensemble een bonte mix van stijlen en genres: Congolese soukous, Iraanse psych-rock, Iraakse choubi, Soedanese percussie, West-Afrikaanse reggae, Caraïbische ritmes en West-Vlaamse rap. Sinds januari 2017 kwamen verschillende nieuwkomers/vluchtelingen met muzikale talenten of interesses uit hun thuisland wekelijks samen in de concertzaal van Trefpunt vzw om er te werken aan eigen nummers. Daarbij stond vooral informeel leren en onderlinge uitwisseling centraal: elke deelnemer leerde de andere bepaalde muzikale stijlen en ritmes aan uit zijn eigen repertoire om zo te komen tot de nieuwe eigentijdse sound van Gent. Verwacht vooral ritmische protestsongs, dansbare reggae en catchy teksten.

Harira is een co-productie van De Gentse Lente en Trefpunt vzw met medewerking van IN-Gent en Bij’ De Vieze Gasten en met steun van de Vlaamse Overheid.

 BUURTWANDELING @  BRUGSE POORT[GRATIS]

zaterdag 30 septemberi 2017, 14.00u

Bij’ De Vieze Gasten ademt in en uit wat leeft in onze buurt, de Brugse Poort.
Van Phoenixbrug tot Malem,
van de Groene Vallei tot de Bevrijdingslaan.
De verschillende windrichtingen leiden ongetwijfeld naar Bij’ De Vieze Gasten.
Voor één keer stappen we hier van af en trekken we er op uit in de buurt, geleid door gidsen.
Van rakkers tot senioren.
Gaande van ecologie tot theater.
Korte en lange etappes.
Voor elk wat “staps”.
De Vieze Gasten raden aan jullie stoute schoenen aan te trekken.

Afspraak om 14u00 bij Bij’ De Vieze Gasten voor een wandeling door de buurt. Wie de gidsen zijn blijft nog even een verrassing. Hou onze website en Facebook in de gaten voor meer info. Reserveren is niet nodig.

 THE PRIMITIVES -  BIJ ONS  [7+]

zondag 1 oktober 2017, 15.00u Vlieg

BIJ ONS

BIJ ONS is een woordeloze fysieke komedie over wantrouwen, eenzaamheid, en de vreugde van het samen zijn.
Er is een man, er is nog een man, en er is één grote doos. Hun verhaal speelt zich af in een 'niemandsland', waar het weinige dat overblijft wordt gestolen… of gedeeld.

BIJ ONS is absurd, gul, hartverscheurend en enorm grappig.

Na hun voorstelling ‘THE WOOD’ schetsen Gordon Wilson en Craig Weston met ‘BIJ ONS’ een poëtisch, maf stuk over de dwaasheid en kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. Twee mensen die elkaar vinden, verliezen, en terugvinden. Een verhaal over vriendschap, voor iedereen vanaf 7 jaar.

spel Craig Weston, Gordon Wilson | scenario Craig Weston, Gordon Wilson, Barbara Sylvain | coach Barbara Sylvain | kostuums Catherine Somers | licht Vital Schraenen | decor Guy Carbonnelle | www.primitives.be

In samenwerking met le CDWEJ Strépy Bracquegnies, De Kopergieterij Gent, le Théâtre La Montagne Magique, le Théâtre de Galafronie, La Roseraie, CC De Nova Wetteren, GC De Kroon, CC Lanaken, CC De Kruisboog Tienen, CC De Meent AlsembergMUZIKALE KAART

vanaf oktober 2017

TET TALK

Vanaf oktober gaan we bij van start met het project 'De muzikale kaart van de Brugse Poort'.

Het is de bedoeling dat we zo veel mogelijk muzikanten uit de buurt leren kennen. Ben je buurtbewoner en maak je muziek? Laat dan zeker iets weten. We spreken graag eens af. We willen weten wat voor muziek je maakt, welk instrument je speelt, en wat je er mee zou willen doen... We zijn ook op zoek naar zangers of zangeressen. Ook mensen die met de computer muziek maken moeten zeker iets laten weten. Dus maak je beats of opnames thuis? Jou hebben we nodig!

We willen nadien kleine groepjes samenstellen. Voor het plezier om elkaar te leren kennen en om samen een aantal muzieknummers te maken. Dit kan met muziekinstrumenten, maar ook met de computer. Als er op deze manier nieuwe groepjes ontstaan, dan zullen die door ons begeleid worden als dat nodig is. We zoeken dan een ervaren muzikant die jullie verder kan helpen op het muzikale pad. Omdat we al een heleboel goede muzikanten uit de buurt kennen, zijn we zeker dat hier mooie muziek zal uitkomen en dat we naar iets moois kunnen toewerken. Een cd? Een optreden?...

Interesse? Neem dan contact op met Jonas De Rave via jonasderave@gmail.com of 0496/24.63.23

 

Muziek is hier nooit ver te zoeken. Naast het aanbod aan de meest diverse concerten zijn er een reeks projecten waar je zelf actief kan aan deelnemen: al spelend, zingend en dansend.

DE PROPERE FANFARE

De Propere Fanfare vulde de zomer met fijne concerten in Ninove, op de Gentse Feesten en in Ittre. In het najaar breien we daar een vervolg aan met voorstellingen van onze show ‘Hela, Hela, Hela’ op o.a. Leffingeleuren (Middelkerke, zondag 10 september 2017) en in Leuven (dinsdag 12 september 2017). Hou onze website en facebook in het oog voor nog meer concerten. Als je interesse hebt voor een concert kan je ons steeds contacteren op info@deproperefanfare.be of via 09 237 04 07.

DE KARAVAAN

In oktober beginnen we opnieuw aan de repetities voor De Karavaan, een project rond Romamuziek en –cultuur, open voor iedereen. Er is een luik muziek en vanaf dit seizoen werken we ook met theater. Als je interesse hebt om mee te doen, geef gerust een seintje. Meer info vind je op onze website: www.deviezegasten.org/karavaan.htm

DE KINDERFANFARE en GOESTE MAJEUR

Elke dinsdag repeteert hier in huis De Kinderfanfare, een initiatief van Goeste Majeur. Meer info vind je via www.goestemajeur.be. Daar vind je ook informatie over een reeks andere initiatieven van dit muziekhuis.

DE GOESTEDOENERS

De Goestedoeners zijn een prettig gestoorde dansgroep voor jonge kinderen die ’s maandags repeteren. De kinderen maken originele choreografieën op zelf gekozen muziek. Bij interesse kan je mailen naar leonthine@hotmail.com.DE VOORLEZERS -  LATER HAKKEN WE KNOPEN...

donderdag 21 december 2017, 20.30u

Een voorleesbühne bij Bij’ De Vieze Gasten. Vier eigenwijze schrijvers en één muzikale entr'acte betoveren, verwarren en ontroeren het publiek in een verknipt tekstgeheel. Hou onze Facebook en deze website in de gaten voor verdere info.

regie Jeroen Boone

  

 

  

THEATER

AÏCHA CISSÉ -  PRÊT À AIMER

zaterdag 1 oktober 2017, 20.30u

AICHA CISSE

Haar geboorte was een flop en haar zoektocht naar een lief vervloekt. Ze is klaar voor de liefde, nu die man nog...

PRÊT-À-AIMER is een voorstelling met grappige en triestige anekdotes. Een prettig gestoorde kijk op de liefde. Aïcha Cissé tracht het universeel verlangen naar liefde te ontrafelen.

Met semi-autobiografische elementen en een melting pot aan getuigenissen licht ze een tip van de sluier op. PRÊT-À-AIMER is een bij momenten hilarische monoloog met veel vragen en hopelijk tal van antwoorden waar we allemaal misschien wel (stiekem) op wachten.

Aïcha Cissé (°1987, Antwerpen) heeft al sinds jonge leeftijd een passie voor acteren en sinds 2011 besloot ze zich daar volledig op te richten. PRÊT-À-AIMER is haar eerste eigen solo-voorstelling.

concept & spel Aïcha Cissé | coach & dramaturgie Nele Vereecken | scenografie & licht Steven Brys | Productieleiding Reindert Swaegers | Vormgeving & Foto Victoriano Moreno

Een productie van kunstZ. Met de steun van Mestizo Arts FestivalL & Rataplan/ De Beloften Spelen.

PRÊT-À-AIMER werd gecreëerd in de theaterwerkplaats van kunstZ. In de theaterwerkplaats ontwikkelt kunstZ theatervoorstellingen met nieuwe makers. Meer info op www.kunstz.be
NELE VAN DEN BROECK -  KWEST#3: HET GELD

vrijdag 10 november 2017, 20.30u

Nele Van den Broeck

Een jaar geleden verhuisde Nele Van den Broeck naar Londen. Ze ging het maken. Door een combinatie van zelfoverschatting, astronomische huurprijzen en de zwakke euro heeft ze zichzelf vooral armer gemaakt. In afwachting van haar grote doorbraak klust ze bij als straatmuzikant. Ondertussen hoort ze exotische woorden op de radio: crisis, kredietrating, staatsschuld, begrotingstekort of noodlening. Ondertussen ziet ze bankiers huilend in elkaar storten op straat. Ondertussen passeert ze regelmatig Calais, waar ze een stukje papier dat paspoort heet moet laten zien.

Met ‘KWEST#3: Het Geld’ brengt Nele Van den Broeck haar laatste zeer vermakelijke maar begrijpbare theatraal-wetenschappelijke lezing in de KWEST-reeks. Eerder bracht ze KWEST#1: Het brein en KWEST#2: De Kosmos. Deze voorstelling gaat over economie, over de grote financiële systemen die, vrijwel onzichtbaar, vele facetten van ons leven beheren. Maar ook over rechtvaardigheid, over de vraag hoe wij, met al onze dromen en ambities, en in de wereld waarin we leven, toch kunnen proberen een goed mens te zijn. Nele Van den Broeck kent u ongetwijfeld van haar rubriek in Iedereen Beroemd. Ze schrijft ook een column voor De Standaard en werkt momenteel haar tweede plaat ‘Nele Needs A Holiday’.

tekst & spel Nele Van den Broeck

 LINDE CARRIJN & LAURA VROOM -  IT'S A LOCAL JOKE

vrijdag 17 november 2017, 20.30u

foto Laura Vroom

It's a local joke trekt je mee in een absurd mysterie. Twee figuren zoeken houvast, maar zijn niet zeker of hun zoeken beloond zal worden. Daarbij verliezen ze zichzelf en elkaar. Carrijn en Vroom creëren een bevreemdende wereld die zowel gevaarlijk als grappig kan zijn. Ze spelen bewust met de grenzen van abstractie, associatie en anekdotiek. Ze onderzoeken hoe beelden an sich, maar ook de volgorde van beelden, ons kijken beïnvloeden. Daarmee stellen ze niet zozeer de beelden of de realiteit in vraag, maar wel ons bewustzijn van de wereld om ons heen.

spel en concept Linde Carrijn en Laura Vroom | scenografie Rosaline Fiems | eindregie Michai Geyzen | muziek Linde Carrijn | met steun van Kunstencentrum Buda Kortrijk, Het Zuidelijke Toneel, Bij' De Vieze Gasten, Manoeuvre, Kunstenplek, De Koer, Museum Texture | met dank aan Maxim Storms, Sara Du Pont, Drift vzw, Kahil Janssens

 OSAMA ABO AMRO -  DYING FOR LIVE

zaterdag 25 november 2017, 20.30u

Dying for live

Een internationale persconferentie en loze verklaringen vormen het toneel voor een macaber ballet. Elke individuele en hoogst persoonlijke levensfase als geboorte, leven en dood verliest betekenis. Collectief en eindeloos herhaald. Een omvangrijk en vertwijfeld besluit volgt, Dying for life.

Hold on... It is a trip like the one I did ... - says one.
All what we told is true! - shouts someone else.
You must trust us, that is not fiction.-  claims another.

Een samenwerking van kunstZ & Laika ihkv Culturele Trajecten voor nieuwkomers. Sinds november 2015 werkt Osama Abo Amro uit Syrië, onder de vleugels van kunstZ, samen met enkele (ex-)bewoners van Fedasil Kapellen en studenten van de kunstZacademie aan Death loves life. Via Culturele trajecten voor nieuwkomers maakte Osama kennis met Jo Roets van Laika Theater der zinnen.

spel Osama Abo Amro, Fahad Jabbar Atiyah Al-Azzawi, Tawfeeq Younus Al-Najafi, Mahmood Alrawi, Corinne Heyrman, Mohamed Dahman El Haimoud, Mohamed Louai Hashem, Mohamad Amjad Shaaban, Dara Sheikhi, Khadija Yassine | regie Osama Abo Amro | regie-assitent Enrica Camporesi | productie assistent Dara Sheikhi

 THEATERGROEP DOOS -  DE PAARDEMOLEN VOOR ANGSTHAZEN

donderdag 30 november 2017, 20.30u
vrijdag 1 december 2017, 20.30u

TET TALK

Theatergroep DOOS komt voor de derde keer naar Bij’ De Vieze Gasten, met ‘De Paardenmolen voor Angsthazen’. Hoe kunnen we ons bevrijden uit de huidige angstcultuur? De wereld draait door en iedereen lijkt onophoudelijk in dezelfde richting te draaien, als een paardenmolen.

Een optimistische zoektocht van drie vrienden die bouwen aan een paardenmolen in een achtertuin voor de kinderen. Een oude bekende wordt erbij gehaald. Tijdens het harde werken lopen de spanningen op, w

met Elisa De Schepper, Ken Muyldermans, Naomi Van Acker, Saartje Van de Steene | regie en tekst Rosemin De Meyer | dramaturgie Turid Sintobin | support & productie Jeannou Smallenburg || beeld Abdul-Vahit Duman | met steun van Stad Gent

logo Gent

 

 

 

 RAF WALSCHAERT -  BIECHT

zaterdag 2 december 2017, 20.30u

TET TALK

Een half leven al speelt hij bij Kommil Foo, nu staat hij alleen op scène. Een gitaar, een piano, een handvol sterke verhalen en songs.

Onverschrokken zal hij zijn, die Walschaerts. Moedig in de eenvoud: niks in de handen, niks in de mouwen. Hilarisch, absurd, ontroerend eerlijk, scherp. Maar vergis u niet. De waarheid eist haar plek op. Altijd. Door de kieren van zijn verdediging zal ze sijpelen. Ook al zet hij zich schrap, weert hij zich als een duivel in een wijwatervat, houdt hij krampachtig de schijn hoog… Vergeefs. Hopeloos vergeefs. Uit scheuren en kieren zal ze druppelen, de waarheid. Gutsen. Bulderen. Niet te stelpen. Een bres in zijn verdediging. De bolster op barsten. Om dan plots… open en bloot. Voor u. Een keizer zonder kleren. Een sterveling. Nietig. Onbeduidend. Weerloos. Al te menselijk. Omarm hem. Toon hem de liefde. Hij is alleen.

Biecht.

Hoe dat soort zich eeuwig herhalende kwesties zich zo verrassend slim en persoonlijk weer kunnen openbaren aan ons, aan de wereld … En dat in die unieke Pascale mix van humor en door merg en been gaande schrijnendheid … En met die stukjes muziek die ik al lang vergeten was maar toen ik ze hoorde ineens een tsunami aan sentimentele herinneringen over mij lieten komen… (Reactie van haar broer)

tekst en spel Raf Walschaerts | regie Walter Janssens | productie Caroline Lanoye | technische coördinatie Koen Bellens | beeld Lieven Dirckx | www.rafwalschaerts.be

 ENTR'ACTE #2 -  FRANK BODDIN & LAURA VROOM

vrijdag 8 december 2017, 20.30u

FRANK BODDIN -  DE AFLEIDING

TET TALK

In mijn vorige voorstelling zaten veel opsommingen
misschien was ik teveel aan het opsommen
dat was het grote probleem
terwijl ik nu weet
het gaat niet om veel dingen doen
het gaat om één ding goed doen
zonder afleiding
dan wordt dat ene ding groots.

Frank Boddin (1983) is theatermaker en muzikant. Hij volgde een master communicatiewetenschappen in Brussel en een bachelor drama in ’s Hertogenbosch. Hij was in 2015 te zien op het Bomfestival met de voorstelling De Leiding. In 2016 stelde hij zijn Nederlandstalig debuutalbum voor. De Afleiding is zijn tweede solo.

www.frankboddin.be

 

LAURA VROOM -  LANGZAAM GLEED EEN BERG HET DAL IN

TET TALK

Voor 'Langzaam gleed een berg het dal in' (werktitel) werkt Laura Vroom rond anekdotes en herinneringen. Inspiratie haalt ze uit gesprekken met bewoners van een woonzorgcentrum. Ze onderzoekt hoe schijnbaar onbelangrijke momenten een verhaal of identiteit vormen en ook hoe tekst en performance elkaar op een speelse manier beïnvloeden. Eerder creëerde ze de solo Sauerkraut (Chambres d'O 2017) waarvoor ze tal van irritaties en frustraties verzamelde.

 

met Laura Vroom | beeld Bruno Van Herck

  

 

  

MUZIEK


ALEKSANDRA & THE BELGIAN SWEETS -  CLOVER

vrijdag 6 oktober 2017, 20.30u

TET TALK

‘Clover’ is het derde album van Aleksandra & the Belgian Sweets. Ze brengen bekende Poolse poëzie net zoals in hun twee vorige albums. De band brengt zachte akoestische muziek aangevuld viool. Een concert met de Poolse zangeres Aleksandra Kwasnieuwska, de Gentse band en violist Renato Marquez.

zang Aleksandra Kwasnieuwska | piano Peter Ryckeboer | bass Koen Kimpe | percussie Niels Delvaux | viool Renato Marquez

 THE CITY'S SONG -  THE RAMALLAH SESSIONS

maandag 16 oktober 2017, 20.30u

The city's song

In een eerste fase (in april 2016) vertrok muzikant en initiatiefnemer Thomas Noël naar Ramallah, samen met violist Wouter Vandenabeele en fotograaf Sammy Van Cauteren. Ze ontmoetten er muzikanten, dichters en kunstenaars en dompelden zich helemaal onder in de stad. Samen met o.a. singer-songwriter Shadi Zaqtan, multi-instrumentalist Faris Shomali (Bel3Ax) en oud-speler Noor Alraee wisselden ze muziek uit en speelden sessies in de lokale muziekclubs. Tegelijk werd het project verder gedocumenteerd en werden beeld- en geluidsfragmenten van de stad verzameld als pre-productiemateriaal. Een eerste try-out van het muzikale programma werd voorgesteld aan het Palestijnse publiek op 17 april 2016 in The Palestinian Circus School in Bir Zeit.

Er werd een definitief ensemble gevormd en de Belgische en Palestijnse crew reisden samen naar België om in het kader van het kunstenfestival Eye On Palestine twee concerten (in de Expeditie en De Centrale) voor te stellen in Gent. Het ensemble werd op dat moment vervolledigd met percussionist François Taillefer (Canada) en de in Dubai residerende Palestijnse vocaliste/oud-speelster Azza Zarour. Voor een derde concert werkte de groep samen met Bruno Deneckere en Lieven Tavernier, die eerder al aan The City’s Song-Gent deelnamen, fluitiste Žofka Kašparová (Tsjechië) en accordeonist Kieren Alexander (Australië).

Hoewel het noodgedwongen om een low budget productie ging en de eigenlijke voorbereidingstijd zeer beperkt was, was de kwaliteit van de performances van een hoog niveau. De fysieke ontmoeting tussen de artiesten in beider thuissteden, alsook het feit dat ze de reis en het hele traject samen als groep hebben doorlopen, maken dat dit project ook op menselijk vlak een succes is en het verhaal an sich authentiek.

Na dit geslaagde eerste deel van het traject keerde The City’s Song terug naar Ramallah, samen met filmmaker Jonatan Lyssens, om de videodocumentaire af te werken en opnames te maken van de muziek die ze er eerder gecreëerd hebben.

Het uiteindelijke resultaat: een documentaire film, een fototentoonstelling en een filmisch concert.

Hoe dat soort zich eeuwig herhalende kwesties zich zo verrassend slim en persoonlijk weer kunnen openbaren aan ons, aan de wereld … En dat in die unieke Pascale mix van humor en door merg en been gaande schrijnendheid … En met die stukjes muziek die ik al lang vergeten was maar toen ik ze hoorde ineens een tsunami aan sentimentele herinneringen over mij lieten komen… (Reactie van haar broer)

clarinet Ahmed Hawwash (PSE) | piano, gitaar, compositie Thomas Noël (BEL )| zang Ashira Ram (PSE) | contrabass Lara Rosseel (BEL) | percussie François Taillefer (CAN) | viool, compositie Wouter Vandenabeele (BEL) | zang, gitaar, compositie Shadi Zaqtan (PSE) | camera Jonatan Lyssens (BEL) | fotografie Sammy Van Cauteren (BEL) | partners De Centrale, Gent - CC Westrand, Dilbeek - Vzw Vrede, Gent - NAHKLA vzw, Gent - A.M. Al Qattan Foundation, Ramallah - De Handelsbeurs, Gent - The Belgian Consulate, East-Jerusalem -The Palestinian Circusschool, Bir Zeit - Brugges Festival (Rembetika), Brugge - Stad Gent - Provincie Oost-Vlaanderen - De Vlaamse Gemeenschap -Eye On Palestine - Studio Skoop, Gent

 JOHN SNAUWAERT & CENTERPIECE KWINTET

zaterdag 28 oktober 2017, 20.30u

JOHN SNAUWAERT & CENTERPIECE KWINTET

Het Centerpiece kwintet is gegroeid uit het gelijknamige trio dat twee jaar geleden ontstond met Katrien Van Opstal, Hendrik Braeckman en John Snauwaert.

Een jaar geleden werd dit trio uitgebreid met bassist Bart De Nolf en drummer Bruno Castelluci. Deze twee heren, tevens de vaste tandem van onder andere Toots Thielemans, klikten meteen met het trio en maken het kwintet muzikaal compleet.

Centerpiece neemt ook tijd om stil te staan bij de muzikant Toots Thielemans, de vriend en inspirator die hij voor hen was. Dit doen ze met eigen teksten en een passionele vertolking van enkele van Toot’s meest bekende nummers.

zang Katrien Van Opstal|gitaar Hendrik Braeckman | sax John Snauwaert | bas Bart De Nolf | drum Bruno Castelluci

 YVES MEERSSCHAERT -  ONDER DE VLEUGEL

dinsdag 31 oktober 2017, 20.30u

Yves Meersschaert

Pianist Yves Meersschaert begeleidt op zijn gekende virtuoze manier een 4-tal zangers & zangeressen die uitsluitend Nederlandstalige liedjes brengen. 

Dit alles wordt wondermooi versterkt door de backing vocals Eva & Kapinga Gysel. Beide zusjes zingen samen bij o.a. Zita Swoon Group.

Voor dit uitzonderlijk concert nodigt Yves volgende gasten uit: Jan De Smet, Lien Van de Kelder, Sarah D'Hondt & Nils De Caster.

Hoe dat soort zich eeuwig herhalende kwesties zich zo verrassend slim en persoonlijk weer kunnen openbaren aan ons, aan de wereld … En dat in die unieke Pascale mix van humor en door merg en been gaande schrijnendheid … En met die stukjes muziek die ik al lang vergeten was maar toen ik ze hoorde ineens een tsunami aan sentimentele herinneringen over mij lieten komen… (Reactie van haar broer)

piano Yves Meersschaert | zang Jan De Smet, Lien Van de Kelder, Sarah D'Hondt & Nils De Caster | backing vocals Eva & Kapinga Gyse l www.yvesmeersschaert.com

 FILIP VERNEERT & ENRIQUE SIMON

donderdag 9 november 2017, 20.30u

FILIP VERNEERT & ENRIQUE SIMON

De Belgische jazzgitarist Filip Verneert en de Spaanse jazzpianist Enrique Simon zijn muzikale zielsverwanten, met een passie voor jazz én klassieke muziek.

Piano en gitaar in een muzikaal gesprek dat tegelijk melodieus, innemend en verrassend is. Gedempte vreugde, melancholische mijmering en een zucht naar zon en zin. Geen van beiden neemt de overhand, het is geen wedstrijd om virtuositeit, de gitarist en pianist zoeken en vinden, geven en nemen en vooral,  ze delen. Ze delen hun eigen composities met elkaar én met het publiek.

gitaar Filip Verneert | piano Enrique Simon

 FERNANT ZESTE -  AN EVENING WITH LOUISE, EASY DODO & BAD TEMPER JOE

zaterdag 18 novemberi 2017, 20.30u

Fernant Zeste

Fernant Zeste, de bluesy singer songwriter keert terug naar Bij’ De Vieze Gasten, met een nieuwe CD en met een schare goeie vrienden! FZTrio speelt ‘LOST’, Louise speelt liedjes van PJ Harvey en Easy Dodo & Bad Temper Joe spelen blues.

met Fernant Zeste, Celien De Pelecijn, Tom De Wulf, Olivier Vander Bauwede & Bad Temper Joe | www.facebook.com/fernantzeste

 MAGGID -  BAD TIMES ARE GOOD

woensdag 6 december 2017, 20.30u

MAGGID

Maggid is een klezmer-band geboren en getogen op de Brugse Poort. Ze bestaan ondertussen 10 jaar. Dit jaar zijn ze op de baan met eigen gecomponeerde liederen, gebaseerd op Jiddische, Russische en Engelstalige Poëzie.

Als onderwerp voor hun nieuw gecreëerde muziek kozen ze politieke conflicten, financiële crisissen, ecologische drama's. En vooral de gevolgen van dit alles voor miljoenen mensen. Mensen die deze situaties niet creëerden, maar er wel een ongevraagde rol in moeten spelen. Wat betekent dit voor ons? Hebben we iets te maken met oorlogen, vluchtelingen, klimaatverandering? Ook al hebben we die niet persoonlijk veroorzaakt, of lijden we niet onder de ergste gevolgen er van. Wie zijn we en wat doen we met dit alles?

Voor dit programma wordt Maggid versterkt door zangeres Svetlana Kundish (Oekraïne) en klarinettist Georg Brinkmann (Duitsland).

viool, alt-viool en compositie Nicolaas Cottenie | piano, accordeon en compositie Jonas De Rave | zang Svetlana Kundish | klarinet en basklarinet Georg Brinkmann | www.maggid.be

 DEREK & RENAUD -  VS. T'HOOFT & RIMBAUD

zaterdag 16 december 2017, 20.30u

TET TALK

Zanger-gitarist Derek (cfr Derek & the Dirt en Derek & Vis) en violist-multi-instrumentalist Renaud Ghilbert (cfr. Absynthe Minded en Les Cerveaux Lents) hadden nog geen gezamenlijk muzikaal verleden, maar de Franstalige Renaud en Nederlandstalige Derek vinden elkaar in dit tweetalig project waarbij ze van de gedichten van Jotie T’Hooft en Arthur Rimbaud pakkende liedjes maken die nu uitkomen op de cd ‘Derek & Renaud vs T’Hooft & Rimbaud’.

Derek die zelf schrijft en zingt in het Nederlands, Frans en Engels, heeft eerder al poëzie en proza van Charles Bukowski, Allen Ginsberg en Louis Paul Boon in eigen composities gegoten en koppelt deze ervaring nu aan de inventieve arrangementen en muzikaliteit van Renaud Ghilbert.

Jotie ’T Hooft en Arthur Rimbaud zijn twee jongens-poëten, twee poètes maudits. Beide stopten heel jong met schrijven. T’Hooft overleed 40 jaar geleden in 1977 als 21- jarige en Rimbaud zette in 1873 op 20-jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn oeuvre. De term “poètes maudits” dateert uit 1884, het was de titel van een bloemlezing die Paul Verlaine, collega en intieme vriend van Rimbaud, uitgaf met gedichten van o.a. Baudelaire, Mallarmé en Rimbaud zelf. Zij hoorden ook tot de symbolisten. In Vlaanderen is T’Hooft zowat de enige poète maudit.

De poëzie van deze twee jonge dichters, waar precies een eeuw tussen zit, vertoont gedeelde hallucinaties, dromen, visioenen en taalrijke beelden over machteloosheid, decadentie, onheil, liefde, ontucht, vluchten uit de werkelijkheid en dan vooral bij Jotie T’Hooft, zeker ook de dood.

met Renaud Ghilbert & Derek (Dirk Dhaenens)

 


 
  

COMEDY

YOUSSEF EL MOUSAOUI -  HELEMAAL ALLEEN

vrijdag 13 oktober 2017 om 20.30u

YOUSSEF EL MOUSAOUI

Na enkele succesvolle theatershows is Youssef klaar voor zijn vierde avondvullende onemanshow. De zeer succesvolle komiek met het perfecte huwelijk en het wondermooie kind, kwam terecht in een wereld van miserie, depressie en burn-out. Alles wat kon mislopen, liep mis. Zo werd Youssef het slachtoffer van verschillende inbraken waarbij hij telkens zo goed als alles kwijt raakte. Daarop volgde dan ook nog eens een echtscheiding en bleef hij alleen achter met een stoel in een leeg appartement. Deze stoel staat trouwens centraal in zijn show. Doordat Youssef ook nog eens de deurwaarder over de vloer kreeg, was hij letterlijk failliet. Youssef zag eerst geen uitweg meer, wilde alles opgeven en dacht zelfs aan zelfmoord, maar gelukkig had hij geen geld meer om een koord te kopen. Met de steun van enkele goede vrienden, kwam hij echter op het idee om van zijn miserie een succesverhaal te maken. Het werd tijd om creatief aan de slag te gaan met de moeilijke tijden die hij had doorstaan. In 'HELEMAAL ALLEEN' herwerkte hij de meest droevige momenten in zijn leven tot een humoristisch en vermakelijk verhaal. Items als depressie, eenzaamheid en burn-out, waarmee velen onder ons in deze huidige maatschappij geconfronteerd worden, komen rijkelijk aan bod Met deze komische voorstelling tracht Youssef ook het taboe rond deze donkere thema's te doorbreken.

“El Mousaoui wisselt grappen slim af met clichématige humor, wat wellicht het belangrijkste ingrediënt is van zijn succes.” - De Standaard

tekst en spel Youssef El Mousaoui | co-writer Mattias De Paep | productie One Man Show | beeld Sven Hardis

 VAN ERUM & BAMPS -  IDEALE MATEN

vrijdag 3 november 2017, 20.30u

Ideale maten


“Normaal denk je bij ideale maten aan een vrouw. Maar ik, ik denk spontaan, doodgewoon aan jou…”

Ja hoor. Het bestaat nog. Echte, onbaatzuchtige vriendschap. Frank en Pieter delen lief en leed. En Pieters vrouw. Al weet hij dat zelf niet.

Negen maanden later spoelt er een mandje aan op hun drempel. Met daarin ne kleine… Daar sta je dan als vaders. Bij de vondelingenschuif. Aan de doopfont. Rond de luiertafel. Wat begint als een idyllisch sprookje ontaardt in een nachtmerrie van co-kindschap en een zelfhulpgroep voor alleenstaande vaders.

Zijn ideale maten bestand tegen deze ultieme relatietest? Of rijdt zelfs deze vriendschap zich vast in naar achterdocht stinkende pampers?

De eerste avondvullende show van ‘Ideale Maten’ biedt naast hilarische humor ook een doorlopend verhaal vol spanning en occasionele tristesse. Herkenbare thema’s als geboorte, dood, echtscheiding, ouder- en vriendschap krijgen telkens een bevreemdende twist waardoor je nooit weet wat te verwachten. En dit alles overgoten met een sausje van ideale muziekmaten en spitsvondige songteksten.

met Frank Van Erum & Pieter Bamps | www.idealematen.be

  
  

CIRCUS

CIRCUSPLANEET -  FUNKY FRIDAY Vlieg

vrijdag 27 oktober 2017, 20.30u

Circusplaneet

Op vrijdag 27 oktober organiseert Circusplaneet nog eens een Funky Friday gewoon op vrijdag. Je kan genieten van kersvers talent en oude rotten in het vak die hun kunsten komen tonen op het podium bij de Vieze Gasten. Dans, circus, muziek, clownerie, of een mix van dit alles,… alles kan en alles mag. Een plezante avond verzekerd.

beeld Geert Roels | www.circusplaneet.be

  
 
  

FAMILIE / SCHOOL

HET WOLK -  VOGELNEST [8+]

zondag 19 november 2017, 15.00uvlieg
maandag 20 november 2017 (schoolvoorstelling)

Het Wolk - Vogelnest

Je bent opgewekt, vrolijk en danst door het leven.
Tot je plots botst op jezelf.
Je lijf wil voort maar je hoofd blijft ergens steken.
Gedachten schieten alle kanten op en vormen een nest in je hoofd.
Wat als je het niet meer kan ontwarren?
Probeer je dan de takken zelf door te knippen
of moet de snoeidienst langskomen?
En wordt er dan niet teveel weggeknipt….

Vogelnest is de tweede creatie van Het WOLK. Een fysieke beeldende voorstelling over ‘anders’ zijn en er toch bij willen horen. Over de strijd die iedereen voert met (voor)oordelen. Over hoe gedachten zich in je hoofd kunnen nestelen en uitbroeden tot genialiteit (of stommiteit).

spel Julie De Brandt, Sarah Van Overwaelle en nog later bekend te maken actrice | vormgeving Griet Herssens en Sarah Van Overwaelle | coaching Karolien Verlinden, Lize Pede en Maxim Storms | decorbouw Bert Van Wymeersch | muziek Bert Van Wymeersch | lichtontwerp Bram Waelkens | productie Het WOLK | afbeelding Wesley Dewancke | www.hetwolk.be

 HERWIG DEWEERDT -  KOEKEBROOD [5+]

zondag 10 december 2017, 20.30u vlieg

TET TALK

“Poppenkast van plaisance”.

Na meer dan veertig jaar keert Herwig terug naar zijn allereerste liefde: Poppenspel.

Met heel veel liefde, humor en poëzie worden bekende bestaande sprookjes gereconstrueerd en geactualiseerd.

De poppenkast heeft de verteller niet verdrongen. Af en toe komt Herwig tussen de zwarte doeken gekropen om met het publiek van gedachten te wisselen en te zoeken hoe het verhaal verder moet.

KOEKEBROOD is de nieuwe solo van een oudere man met een blijvende kinderlijke verwondering.

KOEKEBROOD is knipogend genieten voor jong en oud.

KOEKEBROOD is smullen met hart en ziel.

 

met Herwig Deweerdt

  
  

OP BEZOEK

WALTIESTEN -  HET (K)LUCHTKASTEEL

donderdag 5 oktober 2017 om 20.30u

TET TALK

Het (K)luchtkasteel is een dynamische en audio-visuele voorstelling waarin acteurs met een verstandelijke beperking een verhaal brengen over bedrog, intriges, liefde en moord. Het is een vrolijke komedie overgoten met een dosis suspense. Absurditeit, onvoorspelbaarheid en hartstocht zijn nooit ver weg in dit meeslepende verhaal.

Een productie van VZW 't Kasteeltje toneelgroep 'De Waltiesten' in samenwerking met VZW Kompas, site De Wal.

Tickets: 
Volwassenen € 7, doelgroep en medewerkers VZW Kompas € 5,
Kinderen -10 jaar € 3
Meer info en reservaties: marian.declercq@stad.gent

met Arnaut Gerda, De Vreese Lynn, Motet Kay, Haeck Hendrik, Van Draege Claudine, Tack Wim, Telleir Rosita, Hoste Hans, Brossé Anja, Pauwels Veerle, De Grove Maud, Marc hollevoet, Loranzo en Jason | Regie & scenografie Dorothea Caron | muziek & geluid Jolly Ellegeest | grafisch ontwerp Jolly Ellegeest | coaching, dictie & voordracht Mieke Decuypere

 BOEKVOORSTELLING CREATIVITEIT WERKT! -  BOUWSTENEN VOOR DE CREATIEF AGOOG

donderdag 12 oktober 2017 om 19.30u

Creativiteit werkt

Op donderdag 12 oktober stellen Peter Boone & Bart D’Hauwe hun boek ‘Creativiteit werkt! Bouwstenen voor de creatief agoog’ voor. Creativiteit geeft mensen vleugels. Het creëert kansen voor verbindende en verrijkende ontmoetingen, die leiden tot anders en beter communiceren. Het is meer dan ooit een instrument om te werken met mensen in de opleiding van ortho-agogen. Creatieve zorgbemiddelaars durven opnieuw geloven in de mogelijkheden van individuen en laten diverse doelgroepen met nieuwe en inspirerende ervaringen kennismaken.

Peter Boone en Bart D’Hauwe zijn praktijklector aan de vakgroep Orthopedagogiek aan de HoGent. Ze zijn beiden creatief agoog en supervisor. De auteurs zijn de stuwende kracht achter vzw Jeuk Meespeeltheater. Eerder werkten ze verschillende jaren als opvoeder/begeleider in het ortho-agogische werkveld.

Reserveren kan via bart.dhauwe@hogent.be

 MUZIEKHUIS GOESTE MAJEUR -  100 jaar Goeste!

zondag 26 november 2017 om 16.00u

TET TALK

Muziekhuis Goeste Majeur viert haar tienjarig bestaan met 100 jaar Goeste!

Om 16u gaan we van start met de Ourobourosworkshop. We maken voor de gelegenheid een nieuwe compositie die de goeste nog meer zal aanwakkeren.

Tussen 17u en 19u vertelt Mong Rosseel het wonderbaarlijke verhaal over de goeste - die er altijd al is geweest en er ook altijd zal blijven - en passeren de verschillende projecten van het Muziekhuis de revue: Romana Cherchenora, de Fanfare, de Combo's, de Boatband, Stampen en Blazen... en verschijnt de enige en echte Ourobouros op het podium.

Om 19u klinken we op onze goeste, die we daarna feestelijk verderzetten tijdens een muziekavond, waarin het nieuwe meespeelboekje wordt gelanceerd. Kom meefeesten en breng je instrument, je enthousiaste stem, je dansschoenen, je lief, je moeder en je buren mee!GOESTE MAJEUR -  MUZIEKAVONDEN

zondag 24 september 2017, 19.30u
zondag 22 oktober 2017, 19.30u
zondag 26 november 2017, 19.30u

TET TALK

Een nieuw seizoen met muziekavonden van Muziekhuis Goeste Majeur. Deelnemen is gratis, voorkennis niet nodig: enkel goesting om mee te doen is van belang. Op www.goestemajeur.be vind je alle info.

 LDC TEN HOVE -  DANSNAMIDDAG

donderdag 26 oktober 2017, 14.00u

TET TALK

Antennewerking Brugse Poort en Bij’ De Vieze Gasten slaan de handen in elkaar en nodigen iedereen uit voor een gezellige dansnamiddag op donderdag 26 oktober 2017. Een DJ komt de leukste plaatjes draaien – voor elk wat wils.
Dans je liever niet, kom gerust toch af voor een gezellige babbel met koffie en taart. Breng gerust buren, vrienden,… mee.

Inkom 3 euro – Koffie & taart inbegrepen

i.s.m. Antennewerking Brugse Poort vanuit LDC Ten Hove

 BAL MOSKEE

zondag 17 december 2017

Jong gewei blaast haar eerste kaarsje uit en bruist van energie! We gooien dit najaar nog een laatste keer de deuren open met ons eendaags festival Bal moskee!  Om jullie te verwennen met een cocktail van jong werk, gastoptredens en zwaaien met de benen op muzikale breaks! Bal moskee is een mix van dans, muziek, theater, humor en bittere ernst… U weze gewaarschuwd!

Verdere info zal u kunnen vinden op deze website en facebookpagina.

 


 
  

 

Bij’ De Vieze Gasten werkt veel en graag samen met buurtgerichte organisaties, kunstenaars en buurtbewoners. Interesse om de zaal te gebruiken? Neem contact op met Marie-Laure via nathan@deviezegasten.org voor meer info.

 

 

Logo DVG