LET'S ZEPPELIN 

ZONDAG 17 MEI TEM ZATERDAG 6 JUNI 2015

Let’s Zeppelin is een buurtproject /expo rond het thema “oorlog en vrede, ambras en verzoening”. Buurtbewoners, scholen, organisaties en artiesten bouwen, knutselen, tekenen en schilderen daarom zeppelins. Die zeppelins staan, hangen, liggen ter aarde, worden rondgedragen of vliegen! Panamarenko en Da Vinci zijn daarbij nooit ver weg. Al die Zeppelins worden van 17 mei tot 6 juni tentoongesteld in en rond het Pierkespark.

Zondag 17 mei tem zaterdag 6 juni
in en rond het Pierkespark
expo

Zondag 17 mei, 14.00u
FEESTELIJKE OPENING
in en rond het Pierkespark
plechtige onthulling Zeppelins & muurschildering
workshop: hoe een bestuurbare Zeppelin maken
theater, foto’s, teksten, filmpjes & performance
luisterliedjes, fanfares tot & Led Zeppelin tribuutband!

Zaterdag 23 mei, 14.00u
ZEPPELINDAG 1 BLIK OP HET MIDDEN-OOSTEN
Bij’ De Vieze Gasten
kunstenaars uit het Midden-Oosten debatteren en getuigen met hun beelden,
verhalen en muziek over de gebeurtenissen in hun streek

ReserveerWoensdag 3 juni, 20.30u
ZEPPELINDAG 2 BRUGSE POORT BEZET
Bij’ De Vieze Gasten
over kikkers, knikkers, greppels en 't Komiteit
een avond over oorlog en vrede,
ambras en verzoening in en rond de Brugse Poort


Zaterdag 6 juni, vanaf 14.00u
SLOTFEEST DJEMAA EL FNA: BAB AL BRUGGE
in en rond het Pierkespark
tijdens de derde editie van de kunstenaarsmarkt Djemaa El Fna: Bab Al Brugge
wordt Let’s Zeppelin feestelijk afgesloten

.

 

 

 

 

 

FEESTELIJKE OPENING LET’S ZEPPELIN! [gratis]
ZONDAG 17 MEI 2015, VANAF 14.00u

MUURSCHILDERING
In het kader van Let’s Zeppelin en geïnspireerd door verhalen van verschillende mensen die rond het Pierkespark wonen, maakte kunstenaar Aäron Willem een muurschilderij waarop diezelfde mensen zullen te zien zijn. Aäron werkte daarvoor samen met buurtbewoners Erik, Avin, Houssayn, Francine, Sara en de kinderen van het Pierkespark. Aäron beeldt de buurtbewoners realistisch af en wil dat het schilderij een organisch deel wordt van het gezellig drukke parkleven.

Aäron Willem maakt tekeningen en schilderijen, op papier, doek en soms ook op muren. Zijn thema's zijn steeds andere aspecten van het leven van mensen. Hij werkt meestal op basis van foto's uit de krant, van het internet geplukt of zelfgemaakt. Aäron wijkt het liefst zo ver mogelijk van de foto af zonder het beeld te verliezen dat hem in de foto aansprak. - www.aaronwillem.be

PROGRAMMA
Vanaf 13.30u speelt De Fanfare van het Vuur uit Utrecht. Om 14.00u wordt er bij wijze van opening iets plechtigs gezegd. En van 14.15u tot 16.00u kan je Let’s Zeppelin naar hartenlust bekijken, beluisteren en beleven samen met en dankzij:

De Zeppelinbouwers
11.11.11 Brugse Poort
Kringloopwinkel Brugse Poort
Pieter Durnez / Sterkneus
De Bende van de Zinnia
Kunstkriebels
OND Dagverblijf De Palmboom
VZW Jong / De Kinderplaneet
Basisschool De Oogappel
Basisschool ‘t Klimrek
Basisschool De Piramide
Meandertaal, collectief in beeldenstorm
Fotocollectief Fixatief & Schrijfclub De Schuunschgreivers

Schrijvers & beeldmakers
Schrijfclub De Schuunschgreivers schrijft een thema-editie van het buurtmagazine ‘Ons Kommeere’ en houdt een vuur warm.
Tamara Rosseel maakt een kortfilm op de Bevrijdingslaan.
Sammy Van Cauteren projecteert wolkenfoto’s.
Lara Mondy houdt een fotodagboek bij van de activiteiten op Basisschool De Oogappel.
Aziz Boukhzar schrijft over daily racism.

Workshopbegeleiders
Schrijfster Laila Koubaa werkt rond haar boek ‘Azizi en de kleine blauwe vogel’. De Arabische lente is daarbij nooit ver weg (voor 1e kleuterklas tot en met 2e leerjaar).
Yvon Masin bouwt bestuurbare zeppelins (voor iedereen vanaf 10 jaar).

Theatermakers, performers & muzikanten
Meandertaal speelt theater in een zeppelin.
Verwacht je tussendoor aan luchtkussengevechten en een vliegende pudding.
Om 16.30u tenslotte bouwen De Propere Fanfare én de Led Zeppelin tribuutband een feestje.

ZEPPELINDAG 1 BLIK OP HET MIDDEN-OOSTEN [gratis]
ZATERDAG 23 MEI 2015, VANAF 14.00u

John Van Daele, journalist voor onder andere Mo Magazine, gaat met enkele boeiende gasten in gesprek over de huidige situatie in het Midden-Oosten. Doorlopend zijn er tentoonstellingen van kunstenaars Rich Wiles, Hussayn Kakayi en Avin Kaki, tussendoor muzikale intermezzo’s en culinaire proeverijen.

RICH WILES

RICH WILES
We hebben allemaal dromen en nachtmerries, hoop en verlangens. Dromen kunnen vervuld worden met hoop en optimisme, een vorm van escapisme die ons meeneemt naar een gelukkigere en veiligere realiteit. Nachtmerries kunnen ons meenemen naar duistere plekken, waar de meest storende mogelijkheden en zelfs onmogelijkheden tot leven kunnen komen. Sommige van deze dromen - zowel de goede als de slechte - vinden plaats in het onderbewuste tijdens het slapen, andere vervullen onze wakkere gedachten. Ze zijn wel allen beïnvloed door de culturele, fysieke en politieke aspecten van ons leven. De fototentoonstelling ‘Our dreams and nightmares’ probeert de dromen en nachtmerries te verkennen die verborgen zijn in de ziel van de deelnemers van het project.

‘Our dreams and nightmares’ is het resultaat van een project waarin de Britse fotograaf en schrijver Rich Wiles tussen 2007 en 2008 samenwerkte met tien jongeren tussen de 14 en 20 jaar. Elke jongere selecteerde één foto die een droom en één foto die een nachtmerrie afbeeldde. De foto’s zijn voornamelijk genomen in het Aïda-vluchtelingenkamp en de wijdere omgeving van Bethlehem. Wiles woont en werkt ook in het Lajee jeugdcentrum van het Aïda-vluchtelingenkamp. Hij geeft er sinds enkele jaren ook workshops fotografie en film aan vluchtelingenjongeren. Dit resulteerde in een aantal opmerkelijke fotoboeken en een tentoonstelling die vaak een combinatie zijn van eigen werk en foto’s van de jongeren van het centrum.
(foto)

HUSSAYN KAKAYI

HUSSAYN KAKAYI
Hussayn Kakayi  is afkomstig uit Iraaks Koerdistan. Hij is een academisch opgeleid kunstschilder én – als leerling van meesters als Muhammad cIzzat al-Karkuki en cAbd al-Khalik Shukut – zélf meester-kalligraaf in verschillende klassieke stijlen (Arabische, Osmaanse, Perzische...). Hij stelde van 1982 tot 1984 verscheidene malen ten toon in zijn geboorteland. In 1988 verliet hij Irak. In ballingschap levend in België en al zo'n 30 jaar een Gentenaar uit de Brugse Poort, zet hij zijn artistieke activiteiten onverdroten verder.

Kakayi werkte o.a. mee aan de expo’s 'Sluit de stroom niet af' (n.a.v. 20 jaar Wereldwijd), 'Koerdische kunstschilders in Europa', 'Kunst in Ballingschap', 'Kleuren van Kirkoek' en nog veel meer. Zijn werk werd geselecteerd voor de Millenium Art Collectie met het werk '2000 redenen om de aarde lief te hebben'.

AVIN KAKI

AVIN KAKI
Avin Kaki woont sinds 1998 in Gent en is afkomstig uit het Iraaks Koerdistan. Voor haar is schilderkunst als een droom die tot werkelijkheid komt op het doek om andere mensen gelukkig te maken.

Avin en Hussayn nodigen elk op hun beurt een bevriende kunstenaar uit.

 
 


ZEPPELINDAG 2 BRUGSE POORT BEZET
WOENSDAG 3 JUNI 2015, 20.30u

‘Over kikkers, knikkers, greppels en ’t Komiteit’

Brugse Poort Bezet

De geschiedenis is een zeppelin die wordt beschoten,
ontploft en in duizenden stukken uiteenvliegt.
De passagiers en de bemanning zijn dood of verdwenen
en beneden waar het luchtschip is neergestort
is de ravage enorm.

Het is moeilijk om de geschiedenis te reconstrueren…
tot de zwarte doos wordt gevonden.

Zeven vertellers nemen je mee naar de Groote Oorlog in en rond de Brugse Poort. Kom en luister naar de verborgen verhalen van onbekenden, duik mee in de dagboeken en archieven die ze voor jou ontsluiten. Laat je verrassen door hun kleine oorlog.

Regie Wennie De Ruyck
Tekstregie Bart Koubaa
Muziekcoach Anke Hintjens
Met Peter Dewit, Udo Meiresonne, Sarah Verwilst, Thierry Robesyn, Lisa Couck, Marc Van Wayenberghe, Liliane De Meyer, Trui Vereecke & Daniël Heyndrickx
Research & teksten Katelijne Tijsebaert, Elke Carels, Ann Vantournhout, Peter Dewit, Udo Meiresonne, Sarah Verwilst, Thierry Robesyn & Marc Van Wayenberghe

Reserveer

 

SLOTFEEST DJEMAA EL FNA: BAB AL BRUGGE [gratis]
ZATERDAG 6 JUNI 2015, VANAF 14.00u

DJEMAA EL FNA: BAB AL BRUGGE

Na ‘Pierkespark Terminus’ en ‘Djemaa El Fna: Bab Al Brugge’ - onze eigen versie van het kunstenaarsplein in de Marokkaanse stad Marrakesh - pikken we de draad weer op: we toveren in het kader van Let’s Zeppelin het Pierkespark opnieuw om tot een park dat muzikanten, dichters, acrobaten en het publiek met elkaar verbindt. Weg ambras en ruzie, welkom verbroedering en feest!

Djemaa El Fna, het centrale plein in de stad Marrakesh, verandert na de middag steevast in een soort van georkestreerde chaos, waar  een grote diversiteit aan curiositeiten te zien is: slangenbezweerder, verhalenvertellers, acrobaten, waterverkopers in traditionele klederdracht en de orkestjes van de Gnawa’s. En vooral veel eten. Dus dachten de Bij’ De Vieze Gasten: “Waarom maken we geen eigen versie van dit plein? En waar kunnen we dat beter doen dan in ons eigenste Pierkespark?” En dat voor de derde keer!

‘Djemaa El Fna: Bab Al Brugge’ wordt een gezellige namiddag vol liveconcerten op het buitenpodium, gezellige eetstandjes, de eerder genoemde Gnawagroepjes uit diverse landen en nog veel meer. Ook de onvolprezen Led Zeppelin tribuutband is weer van de partij; schrijfster Laila Koubaa voorziet een tweede workshop rond haar boek. En TV Ekkergem maakt met wie dat wil zeppelin-animatiefilmpjes in de Studiomobiel.

Voel jij je geroepen als zelforganisatie of creatieve individu om bij te dragen aan een leuke standje of activiteit? Neem dan gerust contact op met Jamila Amadou via amadoujamila@hotmail.com. Alle details over het programma vind je terug op www.deviezegasten.org.

 

 

 

PRAKTISCH

Meer info?
Bij’ De Vieze Gasten
Haspelstraat 31
9000 Gent
T 09 237 04 07
E dvg@deviezegasten.org
W www.deviezegasten.org

LET’S ZEPPELIN is een initiatief van Bij’ De Vieze Gasten & Werkgroep Geschiedenis van de Brugse Poort

(beeldmateriaal vrij naar origineel van Led Zeppelin)

Met de steun van

   Logo's

 

 

Brasserie